За съвременния човек пречистването на водата вече е необходима рутина, а интересът към йонизираната алкална вода расте постоянно. Чрез различни методи учените доказват, че тя осигурява ползи, които не могат да ни дадат чешмяната или бутилираната вода.
Нашето тяло може да поддържа самò алкално-киселинния си баланс, ако получава точните минерали и хранителни вещества. Поради начина ни на хранене и живот днес обаче, постепенно изчерпваме резерва си от алкални минерали и средата в организма ни става прекалено киселинна.
Обикновената вода, с която разполагаме, най-често е с висока киселинност, защото съдържа много соли, микропластмаса, тежки метали, флуориди и др. вредни примеси. Те нарушават метаболитните процеси, тялото се окислява и се получава киселинно-алкален дисбаланс.
Алкалната вода, наричана още „жива”, обикновено е с рН 8-9,5, като за неутрално се счита рН 7. По стойността на рН се ориентираме за количеството на водород във водата.
Натурално алкална е изворната вода, която съдържа калций и магнезий, от които се нуждае организмът, за да пребори свръхкиселинността. Или чрез използването на специален йонизатор, или с помощта на качествена система за филтрация, допълнително обогатяваща течността с алкални минерали, също се получава такава вода.
Отличително качество на алкалната вода е чистотата ѝ, затова тя е подходяща за цялото семейство, включително за деца и бременни жени.
Усвояването на алкалната вода е по-лесно поради преструктурирането ѝ и е полезна за естественото хидратиране и енергизиране на бременни жени – особено важно за бременните майки за облекчаване на често изпитваната умора.
Допълнително алкалната вода има свойството да оказва положително влияние върху половата система на жените и да подобрява цялостното здраве.
Нивото на рН на алкалната вода е по-високо от това на обикновената питейна вода, което е и причината тя помага да се неутрализира киселинността в тялото.
Високите ѝ нива на рН, обикновено между 8 и 9, потискат възпаленията и предпазват от появата на рефлукс, повишават метаболизма и подобряват киселинно-алкалния баланс на клетъчно ниво.
В диетата на средностатистическия човек в съвременния свят, в това число и на жените, се включват предимно киселинни храни от рода на месо, масло, сирене, кафе, олио, газирани напитки, сладки продукти. Консумацията им стимулира ежедневно натрупване на киселинни отпадъци, а при високи киселинни нива се появяват и болести.
Помощта на алкалната вода се изразява в това, че неутрализира киселинността и изчиства свободните радикали, причиняващи увреждането на клетките. Възстановеният баланс между киселинните – положително заредени йони, – и алкалните, заредени отрицателно, гарантира нормалното функциониране на организма.
Консумацията на алкална вода може да помогне и за справянето с оксидативния стрес. Постепенното натрупване на токсини е главната причина за отключването на много здравословни проблеми и неразположения.
За доброто здраве е много важно да се пие достатъчно количество алкална вода, която се препоръчва при всяка диета. Тази вода действа много по-ефективно от чешмяната, защото алкалните минерали в нея неутрализират натрупаните киселинни отпадъци.
Спазването на здравословна диета също е от значение, но ежедневната консумация на достатъчно количество алкална вода играе основна роля за детоксикацията.
По-малките молекулни клъстъри на алкалната вода съдействат за по-добра хидратация. Тя съдържа групи от 5-6 молекули за разлика от нормалната вода, в която в клъстърите има по 14-15. Това е причина клетките да я усвояват по-лесно спрямо обикновената вода и тя да има по-мек вкус.
Като допълнение, алкалната вода потиска апетита за ненужни калории, а действайки засищащо, предотвратява прекомерното натрупване на килограми.
Ключови предимства на алкалната вода са и укрепването на имунитета, забавяне на стареенето на кожата, дори ускоряване растежа на косата поради подобрения приток на кръв към скалпа.
Тези и други предимства са причина повече от три десетилетия в японските болници да се използва йонизирана алкална вода за лечение, а специалистите да я препоръчват за пиене като обща профилактика.
Безспорен факт е, че и филтрираната, и алкалната вода носят съответните ползи, макар че не са напълно идентични.
Филтрирана вода е пречистената със специална система с помощта на филтри, при което от нея са отнети всички замърсители. Използването на технологията обратна осмоза обаче премахва и полезните минерали, поради което най-добрите системи имат филтър за алкализиране.
За получаване на алкална вода може да послужи и йонизатор – малък уред, през който преминалата вода придобива алкални свойства.
И двата вида вода са полезни, стига избраната филтрираща система да дава възможност за йонизиране на вече чистата вода.
Пречистената вода е тази, от която са премахнати всички вредни вещества и др. примеси. За алкална вода говорим тогава, когато тя не само е пречистена, но и с добавени минерали с цел повишаване на нейното рН.
Не може да се каже, че вкусът на алкалната вода се харесва от всеки, но тъй като е чиста и едновременно – със здравословен киселинно-алкален баланс, е препоръчително да я включваме редовно в менюто си, за да избегнем неприятните последици от окисляване на тялото.